Cantine San Marzano-Puglia

 

San Marzano Anniversario 62 riserva  Primitivo di Manduria

 

Anniversario 62

PRIMITIVO DI MANDURIA DOP RISERVA

Wine type: Red
Grape: Primitivo
Appellation: Primitivo di Manduria DOP Riserva Vine training: 60 year old Alberello (bush-vines) Vines per Ha: 5.000

Production area: Very old vineyards selected in San Marzano and Sava (TA), Salento Puglia. The climate is characterised by high temperatures all year round, very little rainfall and a wide temperature range between night and day, which has a positive influence on the quality of the grapes. This is the central area of the d.o.p. ”Primitivo di Manduria”

Soil: Loam, finely textured and rich in iron oxides that give the topsoil the distinctive red hue. Calcareous subsoil (limestone) with few emerging rocks

Harvest: Mid-September

Vinification: Grapes are hand-harvested in advanced status of ripening. Destemming and crushing followed by cold soak maceration at 8°C for about 24-48 hours.Thermo- controlled maceration and alcoholic fermentation for about 10 days with with autochthonous yeasts at 24-26°C

Ageing: Malolactic fermentation in stainless steel tanks and then in French and American oak barrels for 18 months

Tasting notes: Intense ruby red colour; wide and complex to the nose, fruity with prune and cherry jam aroma, notes of tobacco and slightly spicy. A full-bodied wine, soft and rich in fine tannins, with notes of cocoa, coffee and vanilla in the end

Best served with: Savoury first courses, red meats and game Serving temperature: 18°C

 

Anniversario 62

PRIMITIVO DI MANDURIA DOP RISERVA

Wijnsoort: Rood Druivensoort: Primitivo

Appellatie: Primitivo di Manduria DOP Riserva Wijnstok opleiding: 60 jaar oude Alberello (struikstokken) Wijnstokken per Ha: 5.000 Productiegebied: Zeer oude wijngaarden geselecteerd in San Marzano en Sava (TA), Salento Puglia. Het klimaat wordt gekenmerkt door hoge temperaturen het hele jaar door, zeer weinig regenval en een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht, wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de druiven. Dit is het centrale gedeelte van de d.o.p. "Primitivo di Manduria"

Bodem: leem, fijn gestructureerd en rijk aan ijzeroxiden die de bovengrond de kenmerkende rode tint geven. Kalkrijke ondergrond (kalksteen) met weinig opkomende rotsen Oogst: half september Vinificatie:

Druiven worden met de hand geoogst in een vergevorderd stadium van rijping. Ontstelen en pletten gevolgd door koude maceratie bij 8°C gedurende ongeveer 24-48 uur.

Thermo-gecontroleerde maceratie en alcoholische gisting gedurende ongeveer 10 dagen met autochtone gisten bij 24-26°C

Rijping: Malolactische gisting in roestvrijstalen tanks en vervolgens 18 maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten

Proefnotities: Intense robijnrode kleur; breed en complex in de neus, fruitig met aroma van pruimen en kersenjam, tonen van tabak en licht kruidig. Een volle wijn, zacht en rijk aan fijne tannines, met aan het eind tonen van cacao, koffie en vanille

Lekker bij: Hartige voorgerechten, rood vlees en wild Serveertemperatuur: 18°C

 

 

Anniversario 62 Primitivo di Manduria DOP Riserva

Sessantanni Primitivo di Manduria DOP

Sessantanni Primitivo di Manduria DOP Limited Edition

Talò Primitivo Merlot Salento IGP

Talò Primitivo di Manduria DOP